De details van het ongeval

Datum2018-06-15
Tijdstip17:00
LandBelgië
LokatieKlimzaal
CategorieBijna ongeval
Activiteit-
OmschrijvingEen klimmer, tijdens het naklimmen en reeds voorbij het midden van de hoogte, roept plotseling: "Help, help, ik ben los!'. Ikzelf, een 5-tal meter links van die persoon aan het klimmen op dezelfde hoogte, kijk en zie dat zijn touw los is en buiten zijn bereik en dat hij panikeert en trilt en dreigt te vallen. Ik verzoek onmiddelijk een 'blok' aan mijn zekeraar en begin opzij te klimmen. Er hingen ongeveer 3 touwen tussen ons waarop niemand aan het klimmen was. Ik begin direct het touw naast hem op te halen met één hand. Hij vraagt in paniek of hij mij mag vastnemen. Ik zeg hem zo rustig mogelijk dat hij kalm moet blijven en goed blijven ademen. Wanneer ik een touwuiteinde vast heb, haal ik dat (met één hand) door zijn zekeringslus en leg ik 2 halve steken boven elkaar met een voldoende lang touwuiteinde (soort mastworp op het eigen touw). Ondertussen zie ik zijn zekeraar van touw wisselen en hem in blok nemen. Ondertussen was ook een andere persoon aan zijn rechterkant naar hem toe geklommen om hem te ondersteunen aan zijn benen en hadden ze beneden een werknemer verwittigd die een zetel/sofa heeft verplaatst om een eventuele val op te vangen.
Wanneer ik klaar was met mijn (heel summiere) knoop, heb ik de klimmer aangemaand om het touwuiteinde goed vast te houden tot hij terug op de grond stond. Het was de enige knoop die ik snel kon leggen in zijn gordel met één hand. Ik stond nl. ver opzij van mijn teruglooppunt en kon mijn andere hand niet lossen zonder terug te zwaaien. Ik kon hem ook niet vastgrijpen, of hem toelaten om mijzelf vast te grijpen want dan zouden we beiden een grote pendule gemaakt hebben die hem waarschijnlijk door de zaal zou werpen. Ook zou mijn zekeraar het gewicht en de zwaai van 2 klimmers niet hebben kunnen houden.
Vermoedelijke oorzaakFoutgelegde of niet voldoende aangespannen inbindknoop. Zekeraar (vader) en klimmer (zoon) beweerden achteraf dat ze elkaar wel hadden gecontroleerd (partnercheck). Ikzelf betwijfel wel of deze partnercheck wel voldoende uitgevoerd werd.
Letsel Geen, tenzij beetje trauma bij mezelf.