De details van het ongeval

Datum2019-05-04
Tijdstip15:00
LandBelgië
LokatieArdennen
CategorieOngeval
ActiviteitBergwandelen
OmschrijvingHet was een trainings dag "wandeltechnieken' tijdens de bergwandelcursus. De hele dag door ging van de ene techniek in de andere: gezekerde passages, steile hellingen afdelen, berm uitklimmen, rotsblokken, klauteren etc.

Tijdens een gezekerde passage langs een heel steile berm zonder grip startte ik verschillende keren opnieuw. Er werd gezegd ‘het is nog nooit gebeurd dat iemand er niet op geraakte’. Ik ben tot het uiterste gegaan en toch bovengeraakt. Maar ik ben enkele keren geschoven en tegen de wand teruggebotst (ook andere cursisten hadden dat voor). Daarna meldde ik dat ik me niet goed voelde (ik merkte dat er een kwetsuur was aan schouder en linkerflank). Ik meldde dat mijn grens bereikt was en dat ik rechtstreeks terug naar de camping wilde (was al ca 17u). Op mijn vraag werd niet gereageerd door de leiding. De tocht werd verder gezet waarna een oefening volgde op een lange steile afdaling (geen pad). De pijn in de knie verergerde alleen maar. Er werd geen alternatief pad aangeboden. Ik wandel al tientallen jaren in de bergen zonder ooit een kwetsuur aan de knie te hebben gehad.
Vermoedelijke oorzaakNiet aangepaste zwaarte van een bergwandelcursus, groepsdruk, gebrek aan empathisch vermogen van de leiding.
Letsel Schouder: is bijna over.
Knie: beschadigingen waaronder gescheurde miniscus.