De details van het ongeval

Datum2018-11-11
Tijdstip11:00
LandOostenrijk
LokatieWilder Kaiser
CategorieOngeval
ActiviteitRotsklimmen
OmschrijvingBij het klimmen van de route Via Bella (5 lengtes), in de tweede lengte iets te veel naar rechts geklommen waardoor ik uit de route zat. Mijn laatste 2 zekeringspunten waren aan slings en prusiktouwen die er al hingen van vorige klimmers.

Op een bepaald moment werd de route te moeilijk en amper zekermogelijkheden dus ben ik afgeklommen tot mijn laatste setje aan een zandloper.

Hier besloot ik even te rusten en nam het setje vast. Op die moment is de zandloper uitgebroken en ben ik een 7-tal meter gevallen in het touw. In mijn val heb ik met mijn heup een uitstekende rots geraakt (schuin aflopend plateau).

Mijn klimpartner heeft me laten zakken tot op de relais waar we eerst mijn bloedende vingers verzorgd hebben en dan in overleg besloten te rapellen.

Na een pijnlijke rappel heb ik eens geprobeerd op mijn linkerbeen te staan maar dit bleek onmogelijk dus hebben e de hulpdiensten verwittigd. Ik ben een 15-tal minuten later geevacueerd geweest door een helicopter naar het ziekenhuis in Kufstein.
Vermoedelijke oorzaak-Foutgeklommen id route, ik moest nog meer naar links traverseren
-Tussenzekering aan een te kleine zandloper gebruikt
-Gaan hangen aan een tussenzekering zonder eerst voorzichtig te testen
Letsel 2 breuken ih linker bekken en een breukje ih heiligbeen. 5 dagen ih ziekenhuis in Kufstein gelegen waarna ik gerepatrieerd ben.

Alles is wonderwel natuurlijk genezen, na 6 weken begon ik al terug zonder krukken te wandelen, na 2 maanden ben ik zelfs al terug beginnen skiën.

Geen restletsel