De details van het ongeval

Datum2018-11-01
Tijdstip11:00
LandBELGIE
LokatieFreyr
CategorieOngeval
ActiviteitRotsklimmen
OmschrijvingAls eerste route van de dag kozen we voor 'La Rue Lepic' op de Jeunesse (Freyr). Deze route traverseert vrij stevig naar links (> 5 horizontale meters tussen 1e setje en de relais). Tijdens het recupereren van de setjes (afdalen) had de klimmer zich ingepikt in het touw van de zekeraar. De zekeraar stond nog onder het 1e setje en de klimmer heeft ineens het laatste resterende setje uit de muur gehaald. Daarbij zat de zekeraar nog vast aan de klimmer en hebben we allebei een pendelbeweging gemaakt van een kleine 10 meter. Beiden raakten we uitstekende rotsen tijdens de beweging.
Vermoedelijke oorzaakBetere communicatie en inzicht had wenselijk geweest. Het touw van de zekeraar moest eerst uitgepikt worden, zodat de zekeraar onder de relais kon gaan staan. Daarna het het klimtouw uit het laatste setje en dan pas het setje recuperen. Daarna volgt een gecontroleerde swing van de klimmer.
Letsel de klimmer is met zijn onderrug tegen de rots gesmakt, maar had niet zoveel last van de impact.
De zekeraar heeft bij de impact zijn knieligamenten verrokken en kon daardoor een maand niet pijnvrij stappen. lopen kon pas na een kleine 2 maand.