De details van het ongeval

Datum2019-03-30
Tijdstip15:00
LandBelgië
Lokatieklimzaal
CategorieOngeval
ActiviteitSportklimmen (indoor boulder of lengteklimmen)
OmschrijvingVoorklimmer met kvb 4 (vermoedelijk) klimt in lichte overhang 6b route. Vraagt duidelijk "blok" tijdens het inpikken (ik klom enkele relais ernaast, zicht in mijn ooghoek). Hij valt daarbij want is nog niét ingepikt op het voorlaatste setje. Zijn val wordt even gestopt maar volgens mijn klimpartner beneden wordt zijn vriendin naar dé muur getrokken. Ze komt tegen de muur en lost het touw. Klimmer valt van ongeveer 12 meter op dé beton. Ik laat me meteen zakken en geef de eerste hulp. Weinig meewerkend eens bij bewustzijn (verward en agressief), eens de mug er is moeten we hem met 10 (ik heb bewust geteld) man vasthouden om bloed te kunnen trekken ed.
Vermoedelijke oorzaakVolgens anderen stond belayer te ver van de muur, was er een duidelijk verschil in gewicht en werd ze daardoor hard tegen de muur getrokken, ze loste daarbij het touw en liet de klimmer vallen (gebruik atc)
Letsel Meteen bloeden van beide oren, stuipen, heel snelle en oppervlakkige ademhaling. Na een minuut ongeveer stopt het stuipen, en komt hij langzaam aan bij bewustzijn. Hij wil meteen recht komen wat we willen vermijden om andere letsels (ruggenmerg) te voorkomen. Hij weet weinig en geeft weinig respons op dé instructies, eerder agressief en kan de ogen niet openen.

Uiteindelijk weet ik niet van het verdere verloop alleen dat hij een schedel fractuur heeft, na het bellen naar dé klimzaal.