De details van het ongeval

Datum2021-04-03
Tijdstip15:00
LandBelgië
LokatieBeez
CategorieOngeval
Activiteit-
OmschrijvingVoorklimmersval op La Caroline bij het inpikken ter hoogte van voorlaatste bolt. Val was ruim 10 meter. Stevige impact op linkerhiel, rechts geen probleem. De route toch uitgeklommen, maar met behoorlijk wat stress.
Vermoedelijke oorzaakDe route is toch moeilijker dan de quotatie (5B) suggereert. Normaal ligt dit absoluut binnen mijn comfortniveau. Bovendien is de behaking niet super (eufemisme voor: gewoonweg onveilig). Ik maakte een vrij diepe val omdat ik ongeveer twee meter boven laatste setje stond en hoog boven mijn hoofd probeerde in te pikken (I know, slecht idee). Ik kreeg het niet ingepikt en viel met al het extra touw dat was uitgegeven. Ik duwde me wellicht toch wel wat af van de rots. De zekeraar deed zijn job perfect. Hij had de route eerder ook met behoorlijk met stress en moeite geklommen.
Letsel Pijnlijke linkerhiel - moeilijk te bewandelen. Dag erna RX: geen fractuur, contusie. Probleem bleef aanslepen. 4 juni MRI: geen stressfractuur, belangrijk verdikt voorkomen van de insertie van de fascia plantaris (met aanliggend weke delen en wat botoedeem), scheur(tje) zichtbaar. Kortom: het trauma veroorzaakte een scheurtje in fascia van de voetzool en wat botoedeem. Vanwege de vele zenuwen een zeer pijnlijke plek. Het vetkussentje onder de eeltlaag raakte ook gekneusd. Voetspecialist ziet alvast het genezingsproces, maar het gaat traag. Reken nog twee maanden. Excentrische stretchoefeningen, eventueel wat kine en aangepaste zolen moeten helpen. Ondertussen wel altijd blijven klimmen en dat mag ook verder :). Ik zou iedereen aanraden bij een dergelijk probleem meteen een MRI in te boeken, want daar moet je lang op wachten. Is het niet nodig kun je altijd annuleren.